czwartek, 4 lipca 2013
Witajcie:) Dziś mamy dla Was najlepsze muffinki na świecie przepis pochodzi z bloga niezawodnej Pani Dorotki i nie wiemy dlaczego wcześniej go Wam nie poleciłyśmy.Niestety sezon na truskawki powoli się kończy, dlatego wykorzystujemy ostatnie momenty i pieczemy te słodkości:) W zeszłym roku pierwszy raz upiekłyśmy je z tego przepisu i byłyśmy zachwycone. Od tego czasu truskawkowe muffinki są obowiązkowym wypiekiem podczas sezonu truskawkowego:)
Składniki (na 24 muffinki):
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
pół szklanki oleju
1 niepełna szklanka mleka
1,5 szklanki drobno pokrojonych truskawek
kruszonka:
100g mielonych migdałów
20g masła
4 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W drugim naczyniu połącz mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i olej.
3. Wlej mokre składniki do suchych i lekko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Dodaj pokrojone truskawki i ponownie lekko wymieszaj.
4. Zrób kruszonkę. Połącz mielone migdały, masło oraz cukier i rozetrzyj je palcami.
5. Wyłóż formę do muffinek papilotkami lub silikonowymi foremkami (polecamy silikonowe gdyż te muffinki lubią przyklejać się do papierowych i trudno wydostać całość z foremki). Posyp każdą porcję kruszonką.
6. Piecz około 25 minut w 190°C.
Nasze oceny:
Basia:Te muffinki mają najpyszniejszą kruszonkę na świecie!:) Do tego truskawki i delikatne, wilgotne ciasto:) Pychota Moja ocena: 10/10.
Julka: To zdecydowanie najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek jadłam. W mojej rodzinie są hitem i w każdym sezonie truskawkowym robię je kilka razy. Moja ocena: 10/10!!! :)
pycha:) bardzo lubię takie słodkości:)
OdpowiedzUsuńteż je kiedyś piekłam, rzeczywiście są fantastyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają:) Jutro wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuń